Site Network: Home | Duyuru.info | bondcemil | About

ABD'deki San Diego Federal Mahkemesi, Alcatel-Lucent ile Microsoft arasındaki MP3 ses formatının Windows'da kullanılmasını konu alan davada Microsoft aleyhine 1.5 milyar dolar tazminat ödeme kararı verdi.

Mahkemenin aldığı tazminat miktarı kararı, Mayıs 2003'ten itibaren satılan tüm PC'lerden kaynaklanan zarar göz önünde bulundurularak belirlendi. Microsoft aleyhine alınan kararın etkilerinin büyük olacağı ve MP3 ses formatını kullanan diğer şirketlerde endişeye sebep olduğu belirtiliyor. MP3 ses formatı teknolojisi Microsoft dışında Apple, Intel gibi dev teknoloji şirketlerinin de bulunduğu çok sayıdaki şirket tarafından da kullanılıyor.

Karara karşı tepkili olan Microsoft'un, kararın hukuk kuralları ile bağdaşmadığını belirttiği ve temyize gideceği bildiriliyor. Microsoft, MP3 formatının kullanım hakkını 16 milyon dolar karşılığında Lucent Bell Labs şirketi ile birlikte çalışan Fraunhofer firmasındansatın almıştı. Frauhofer şirketi daha sonra haklarını devretmişti.

Microsoft ve Alcatel-Lucent arasında devam eden davanın geçmişi 2003 yılındaki bir hukuk savaşına dayanıyor. O zamanki adı Lucent olan Alcatel-Lucent'in 2003 yılında Dell ve Gateaway'i kullandıkları ses teknolojisinden dolayı dava etmesi üzerine yazılım devi Microsoft dava edilen şirketlerin tarafında yer almıştı. Bu süreçte Alcatel-lucent ve Microsoft birbirlerine karşı davalar açmıştı. Geçen perşembe günü ABD mahkemesinde alınan karar, Alcatel-Lucent'in patent iddiaları ile ilgili iddialarının sadece bir bölümüne verilen cevap niteliği taşıyor.

Alcatel-Lucent, MP3 formatını kullanan diğer firmalara karşı dava açıp açmayacağı konsunda kesin bir görüş belirtmiyor. ABD dışındaki ülkelerde de yaygın bir şekilde kullanılan MP3 formatının ABD patent yasasının konusu olup olmayacağı konusunda da tartışma devam ediyor

0 yorum:

Yorum Gönder

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.