Site Network: Home | Duyuru.info | bondcemil | About

İnterneti kim yönetecek?

Atina'da 30 Ekim'de başlayan İnternet Yönetim Forumu'na (İYF), internetin sahibinin kim olacağı tartışması damgasını vurdu.

BM sponsorluğunda düzenlenen dört günlük etkinlik belirli kararlar almak yerine hissedarlara İnternet'in geleceğine ilişkin bazı konularda uzlaşmaya varabilecekleri bir mekan sağlamayı amaçlıyordu. Ancak tartışmalar, sanal aleme bakışın Irak'a müdahale tartışmalarında ortaya çıkandan farklı olmadığını ortaya koydu.

Tartışmanın ekseni, ABD'de iktidarda olan Bush yönetiminin ABD'ye yönelik düşmanca tavırlar içinde olduğundan şüphelendiği veya teröristlere destek verdiğini savunduğu ülkelerle bağlantılı alan adlarını silme olanağının bulunmasına oturuyor.

Çarşamba günkü oturumlarda ABD yönetiminin teorik olarak böyle bir yetkiye sahip olmasından duyulan rahatsızlık dile getirilirken, ABD yönetiminin bu yetkiyi hiç kullanmamış olması karşı tez olarak ortaya koyuldu. ABD'nin Küba'ya uyguladıığ ticari ambargo sırasında ve beş yıl önce Afganistan'ı işgali sırasında dahi bu yetkiyi kullanmamış olması, karşı tezi destekleyen örnekler olarak ortaya koyuldu.

ABD'nin internetin kurulma sürecinden kaynaklanan bu yetkisi, Özellikle gelişmekte olan ülkeler için rahatsız edici bir durum oluşturuyor ve Türkiye'nin iki komşusunu çok daha yakından ilgilendiriyor. Uzmanlar, bu tartışmanın ağırlıkla Suriye ve İran ile ilgili olduğunu belirtiyor.

İYF'nin başlatılması, Tunus'ta düzenlenen Kasım 2005 Dünya Bilgi Toplumu Zirvesinde (WSIS) varılan en önemli sonuçlardan biriydi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.