Site Network: Home | Duyuru.info | bondcemil | About

You Tube İran'da engellendi

Associated press’in bildirdiği üzere, İran’da Internet kullanımını kısıtlamak için bazı sansür önlemleri benimsendi.

Salı günü, popüler video paylaşım sitesi YouTube.com engellendi ve siteye girmeye çalışan kullanıcılar “İran İslami Cumhuriyeti yasaları uyarınca, bu siteye erişim yetkisi yok” şeklinde bir mesajla karşılaştı. Pornografik web siteleri için de benzer bir mesaj görünüyor.

Çelişkili bir biçimde, Google video halen çalışıyor.

You Tube’in ne zamandır İran hükümetinin kara listesinde bulunduğunu hemen hemen söyleyemeyiz ancak muhabirlere göre son 5 gündür engelli: “sansürcülük artık istisnadan ziyade bir kural” diye yorumladılar.

İran hükümetinin siteyi engelleme kararının nedeni resmi olarak açıklanmadı, fakat bir grup gazeteciye göre engel, son zamanlarda ünlü bir İran dizi yıldızının eski erkek arkadaşıyla uygunsuz hareketlerde bulunduğu bir online videoya yanıt olarak ortaya çıktı.

Diğer tafartan, medya hakları için mücadele eden bir grup eylemciye göre, bu karar aralarında rejim karşıtı İranlıların gönderdiği videolar bulunan İran karşıt grupların YouTube.com’a bir dizi video göndermelerinden dolayı verildi. Sitede ayrıca dini liderliğin hoş bakmadığı İran pop müzikleri de var.

Bölgede çalışan birkaç gazetecinin görüşüne göre, sanki İran dışarıdan gelen haberleri ve kültürel eğilimleri engellemek için dijital bir sınır oluşturmaya çalışıyor. Belirli bir biçimde İran hükümeti ülkeyi batılı müzik, film, resim...vs gibi etkenlerden korumak için bir çeşit kampanya yürütüyor.

Sadece internet sansürlenmedi, çoğu gazeteler ve dergiler de kapatıldı. Sadece birkaçı halen devam ediyor ve hükümet karşısında herhangi bir eleştiri sonuçların korkusuyla kendi kendilerini sansürlüyor.

İran'da yaklaşık 7.5 milyon internet kullanıcısı var, İsrail'den sonra Orta Doğudaki en yüksek sayıdaki internet kullanıcısı. Ülkede ayrıca bazıları İran'ın bastırılmış, reformcu basınının yerine geçer nitelikte 100.000 den fazla web blogger var.

0 yorum:

Yorum Gönder

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.