Tahminlere göre 6 yıl içinde internette yer kalmayacak. IPv6 bu krize çözüm getirecek mi?
İnternet üzerindeki IP adreslerinin hızla tükenişe doğru geçmesi tüm dünyayı ciddi bir krize doğru sürüklüyor. Amerikan İnternet Numaraları Dairesi (ARIN) bir an önce IPv6 protokolüne geçiş yapılması gerektiğini ifade etti.
Günümüzde kullanılan IPv4 protokolü 4 milyardan fazla (2 üzeri 32) internet adresine olanak sağlıyor. Verilere göre elde kalan boş adreslerin oranı %19 seviyesinde. Bugüne kadarki artış da göz önüne alınarak hesaplanan tahmini rakamlara göre 2012 veya 2013 yılında son adres tanımlaması yapılacak ve artık internet tamamen dolu hale gelecek.
ARIN Mütevelli Heyeti Başkanı John Curran, durumun bir an önce değerlendirilmesi gerektiğini ifade edip ciddi bir krize gidildiğine dikkat çekerek "IPv4'ün tükenişine hazırlıklı olmalıyız. Dolayısıyla ARIN olarak IPv6'ya geçişin hızlandırılması adına planlamalara da acilen başlamak gerekiyor diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
IPv6 ne işe yarar?
1990 yılından bu yana halen kullanmakta olduğumuz 32 bitlik adresleme yapan IPv4'ün geliştirilmesi gerektiği üzerine fikirler ortaya atılmaya başlanmıştı. Bu doğrultuda ilk olarak 1992'de birkaç yeni model ortaya konulmuş, 1994'te IPng (IP next generation) adıyla önerilen model geliştirilerek 1996'da IPv6 adı altında son halini almıştı.
Paket değişimi için bir ağ katmanı olarak tasarlanan IPv6'da en önemli çalışmalar, ağ üzerinde yer alan cihazların adreslenebilmesi için ilgili sayının artırılması üzerine yapılıyor. 128 bitlik adresleme (2 üzeri 128) imkanı tanıyacak olan protokol, mevcut kullandığımız sistemin bazı eksik ve gediklerini yamamak üzere de geliştiriliyor.
Kaynak:chip